Интервюта и статии

Интервюта и статии

РЕНДАНГ-ПАДАНГ: В България вече правят най-вкусния индонезийски деликатес

12 юни

РЕНДАНГ-ПАДАНГ: В България вече правят най-вкусния индонезийски деликатес

Дълбоко в гъстите гори на индонезийския остров Суматра, векове наред древният народ Минангкабау приготвя чудното и екзотично ястие - ренданг-паданг. Местните подбират най-доброто телешко месо и го подправят с богат букет от билки и подправки. Днес по света има над 4000 хиляди индонезийски ресторанта, които предлагат вкусния деликатес. Половината от тях са в Европа, където тази култура и кухня от другия край на планетата печели все повече последователи. Деликатесът вече може да опитаме и в България.

„Това е рецепта от нашите баби. Тайната е, че се готви бавно - така месото става крехко. Изключително вкусно е да се яде с ориз”, разказа Сандяга Уно, министър на туризма на Индонезия.

И сподели, че е истински впечатлен от това, че в далечната за него България приготвят ренданг, неразличим по вкус на традиционния южноазиатски деликатес. В село Костиево край Пловдив вече работи единствената в Европа технологична линия за производство на ренданг. С капацитет от 30 тона месечно фабриката ще зарежда ресторантите в цяла Европа и дори Близкия Изток.  

Получаваме ексклузивен достъп до производствената кухня на фабриката. Хигиенните изисквания се спазват от всеки, допуснат да погледне дори и за минута как се готви ренданг. А вътре се носят непознати и екзотични аромати. В специални метални съдове къкри телешко месо под наблюдението на опитни технолози, които периодично следят температурата.

Спазени са всички изисквания производството да отговаря на стандартите „Халал”. Сертификатът гарантира на всеки мюсюлманин, че храната е съобразена с неговата вяра.

 

Линк към видеото и пълната статия: ТУК

Върни се в Интервюта и статии